Napi rutin

Bambi101

Egy őzike kalandjai a nagyvilágban

Kopogtató cédula eladó

2010.02.23. 12:28 | Bambi101 | Szólj hozzá!

De nem akárkinek!

A megfelelő vevő-jelölt kiválasztása ugyanakkor nem könnyű feladat és bár tisztában vagyok vele, hogy már egyszer leírtam, mennyire unom a politikát, de a közelgő választás nemcsak politikai kérdés. Ezért aztán összeszedtem magam és utánanéztem ki és hogyan képzeli el a jövőt.

Előre bocsátom, hogy csak és kizárólag azokra a kérdésekre próbáltam választ találni, amelyek engem érdekelnek vagy közvetlenül érintenek. Nem voltam kívácsi például az agrárpolitikára, bár tisztában vagyok annak fontosságával, ettől még pont nem érdekel, mintahogy a vidékfejlesztésről is csak az jut eszembe, hogy Orbán Viktor annak idején erre hivatkozva állította le az immár emblematikussá vált 4-es metró építését...

Szóval a folytatás erősen szubjektív.

Először arra gondoltam, hogy inkább témakörök szerint rendezném mindazt, amit találtam, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez nem fog működni, szóval kénytelen vagyok - bár határozottan nem ezt tartom a legpraktikusabbnak  - pártonként haladni.

 

Azt is előrebocsátom, hogy - amennyire én tudom - mindegyik párt választási programját, sőt az elérhető egyéb dokumentációt is elolvastam, ettől függetlenül abszolút lehetséges, hogy valami elkerülte a figyelmem.

Most, hogy így levédtem a hátsó felem, lássuk mire is jutottam:

 

 Akárki írta az MSZP programját profi volt. Tényleg. Olvasva a szebbnél szebb terveket, az elért eredményeket az ember lányának sírni támad kedve. Hogy ez a párt, amely egyedül áll Közép-Európa gazdasági viharában, dacolva az elemekkel, valamint a gonosz és csúnya Fidesz farkassal... mennyi mindent megtett már értünk. A tetteik beszélnek. És ez itt a baj. A kérdés, amely egyre többször megfogalmazódott bennem, csupán annyi: miért nem csináltátok meg a felét sem annak, amit szerettetek volna? Ki akadályozott meg ebben titeket? És ha volt ilyen politikai erő, mi a garancia arra, hogy a következő 4 évben nem fog ugyanúgy meggátolni titeket a nagyszerű tettek végrehajtásában?

Ugyanmár, királylány!

Azt is előre kell bocsátanom, hogy az MSZP az egyik olyan párt, amely élen áll a sárdobálásban, ami engem kifejezetten taszít. Én, személy szerint nem a Fideszről és a Jobbikról szeretnék olvasni az MSZP honlapján. Engem az érdekel, hogy a szocialistáknak milyen válaszaik vannak a feltett kérdésekre. Az nem érdekel, hogy mekkora királyok más fikázásában.

Szóval nézzük, most mit ígértek:

Az első mondatot, amelyre felkaptam a fejem: "Magyarország az elmúlt 8 évben előrehaladt, fejlettebb és szabadabb lett. A sikeres válságkezelés után esélyünk van arra, hogy visszaszerezzük a régió legstabilabb gazdaságának pozícióját."

Ööööööööööööö, mi nem ugyanabban az országban élünk, azt hiszem. Vagy én maradtam le valamiről. Vagy valaki ébressze már fel őket! Persze az is igaz, hogy innen szép nyerni, de ennyire még ti sem lehettek naívak!

Pedig én kis buta, mindjárt példákat is hoz rá, mennyire fejlettek és szabadok vagyunk: ma például több a mobilelőfizetések száma, mint a lakosság! Hát mi ez, ha nem szabadság, stabilitás, fejlődés? Megmondom én neked! Eszement fogyasztás, jó magyar szokás szerint! 

De hát láthatóan nem egy nyelvet beszélünk. Én ugyanis nem látom azt a nyugdíjrendszert, amit ti "évtizedekre stabillá és fenntarthatóvá" tettetek. Pedig Isten látja lelkem, ez mondjuk pont nagyon érdekel! Én egy kissé még mindig aggódom...

De azért az bizakodással tölt el, hogy kiálltok a fogyasztókért (!), a banki, hivatali, vagy helyi politikai erőfölénynek kiszolgáltatott állampolgárokért. Tényleg.

Azt mondjátok, hogy stabilizáltátok a forintot és már látszanak a válságkezelés első sikerei. Ebben többé-kevésbé egyetértünk. Csak csendben szeretném megkérdezni, hogy is kerültünk mi ebbe a szarba? Az kinek a hibája volt? (le kell szögeznem, hogy nem akarom az MSZP nyakába varrni a teljes felelősséget, ugyanis pont az Orbán-kormánynak köszönhetően tanultam meg a spirális-deficit fogalmát... Csak éppen szerintem lett volna idő kijavítani az elődök hibáját és talán nem kellett volna újabbakkal tetézni)

Azt viszont látjátok, hogy "változtatni kell az állam szerepvállalásán, a gazdaság szerkezetén és ösztönzőin, a társadalom átjárhatóságán, az erőfölénnyel szembeni védelem és garanciák rendszerén." Na végre valami, amiben 100%ig egyetértünk!

Beszéltek még a banki magatartáskódex szabályainak érvényesítéséről, valamint a banki ügyfelek jogainak kiterjesztéséről is. Welcome! De tényleg. Csak az ront a hatáson egy kicsit, hogy ugye még emlékszünk arra, hogy egész Európában nálunk kaszálnak a legnagyobbat a bankok, válság ide vagy oda? Nekem ez egy szép és szagos lufinak tűnik... Megnézném én Csányi arcát, amikor ezt olvassa, vajon mennyire röhög?

Komoly kérdés a korrupció, amely mint írjátok közmorál romboló. Viszont ti abban az igen szerencsétlen helyzetben vagytok, hogy most éppen... szóval tudjátok... BKV, meg Zuschlag, meg azt hiszem még sorolhatnám.

 

Viszont az mindenképpen dícséretes, hogy feltűnik a zöld gazdaságpolitika. Igaz, hogy Obama után már boldog-boldogtalan használja a Zöld New Deal fogalmát - ahogy ti is - de azért kívácsi lennék rá, hogy ki és mit ért ez alatt, illetve ki érti ezt egyáltalán. Mindegy. Jól mutat.

Az egészségügyet elintéztétek egyetlen mondattal: igazságosabb egészségügyi közteherviselésről, az egészségügyi szolgáltatások jobb hozzáférhetőségéről és minőségéről beszéltek. De semmi konkrétum. Szerintem ez nem véletlen.

Ami nem volt, az például az EURO! Mikor, hogyan, mennyiből? Erről szívesen olvastam volna, mint ahogy az adók és járulékok változásáról sem találtam konkrétumokat.

Összességében túl sok részletet, számonkérhető, követhető pontot nem találtam és sokat ront az esélyeiteken az elmúlt 8 év.

 

Azt hiszem, hogy a Fidesz részt egy igen gyors mozdulattal kénytelen vagyok lezárni.

Aki találkozott már a programjukkal, az elküldené nekem? Csak el szeretném olvasni, de tényleg... Addig azt hiszem nekünk nincs miről beszélnünk!

 

 

Le kell szögeznem, hogy amióta egyszer a közös fodrászunkhoz soron kívül toppant be Dávid Ibolya, aki miatt mindenkit félretettek és nekem több mint egy órát kellett várnom extrában, nem vagyunk "barátnők". (És már fodrászt is váltottam.) Ettól függetlenül próbálom a tőlem telhető lebobjektívebben megítélni a pártot és a programot, nem pedig Ibolykát (mondjuk valaki mutasson már nekem egy szimpatikus politikust, mert egyiktől jobban hányok, mint a másiktól)

Az nem sokat segít, hogy a bevezető első mondata egy 1945-ből származó Bibó István idézet... és számomra az is visszataszító, hogy még mindig képesek Antall József nevével kampányolni. Én értem, hogy a konzervatív értékeket nem szabad elfelejteni, de mintha ezt az egyetlen dolgot tudnák csak előrángatni.

Nos a bevezető további részébe - és később még sok másik helyen is - pfujjolhatunk együtt Orbán Viktorra, az MSZP-re és az SZDSZ-re is. Bár ha jól emlékszem a Jobbik sem maradt ki... Ez mondjuk a későbbiekben annyiban változik, hogy a "bárkivel összeállunk, akivel közösek az alapvető céljaink, értékeink" és a ti hibátok, csúnya-rossz Fidesz/MSZP/SZDSZ, stb sormintában váltja egymást. Nekem ez egy kicsit érdekes és hát a hitelessége is eléggé megkérdőjelezhető.

Bájos a folytatás is, több oldalon keresztül olvastam az Antall-kormány remekeléséről és az utána következő kormányok hibáiról, külön kiemelve, hogy annak idején a Bokros-csomag "eredményesen ötvözte a hazai fogyasztási túlkereslet csökkentését és a költségvetési bevételek azonnali növelését célzó lépéseket (egyszeri leértékelés, vámpótlék), a beruházások és a hatékony kivitel élénkítésével (csúszó leértékelő árfolyampolitika), a versenyképesség javításával és a munkahelyek megőrzésével (reálbérek csökkentése a névleges bérek növekedésének tárgyalásos visszafogásával). Ezen túlmenően a stabilizációs program kísérletet tett az állami intézmények és az állampolgárok uralkodó magatartásmintáinak a megváltoztatására is." És ez az utolsó mondat kissé szöget ütött a fejemben. Kísérletet tett az állampolgárok uralkodó magatartásmintáinak megváltoztatására??? Ez a vidéki tanító nénis stílus különben még többször előjön, és ez engem eléggé bosszant.

Ha átrágjuk magunkat az "elveszett évtized" című fejezeten (gondolom mindenki számára nyílvánvaló, hogy nem az elmúlt kormányok dícsérete tölti meg ezeket a lapokat), akkor végre megérkezünk a lényeghez. Végre. Ez ugyanis már a 26. oldal...

Kisméretű, de hatékony, jobb minőségű, olcsó és tisztakezű államot ígér. Ez tiszta beszéd és 100%-ban találkozik az elvárásaimmal. Számokkal alátámasztva, mert az államháztartás 8-10 százalékpontos csökkentéséről beszél, meg a gazdaság 3%-os bővüléséről. Az államadósság arányának 40% alá való csökkentéséről a bruttó hazai termékkel (BHT) összehasonlítva. Ezt értem. Elvégre közgazdász lennék.

És akkor következik a számomra oly fontos mondat: mindezt azért, "hogy Magyarország minél hamarabb csatlakozhasson az euróövezethez."  Igen, igen és igen.

Az is fontos számomra és szerintem mindenkinek, aki bérből és fizetésből él, "hogy a munkaadó számára jelentkező bruttó bérköltség és a munkavállaló által kézhez kapott nettó bér közötti résnek kell stabilan alacsonynak lenni minden munkavállaló esetében." Ezt is értem és mivel a fizetésem alig több, mint 50%-át kapom kézhez, ez egy igen szimpatikus ígéret.

Beszélnek még a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszer fenntarthatóságáról, pénzügyi egyensúlyáról és igen, kimondják: svéd mintára. Szóba kerülnek még a kötelezően választandó magán egészségbiztosító pénztárak is, ami önmagában nem tűnik rossz ötletnek, dehát Madách óta tudjuk az elv és a gyakorlat...

Lassan abba hitbe ringatom magam, hogy nahát-nahát, mintha a legtöbb esetben egyetértenénk, de akkor szemembeötlik egy szó: ingatlanadó. És van még tovább is: mindenfajta ingatlant adózás alá kell vonni. Remek. Félreértés ne essék, egyetértek a vagyonadó azon elemeivel, ahol az igazán gazdagok az igazságosabb közteherviselés zászlaja alatt többet adóznak (mikor lettem én ennyire demagóg?), de még sosem értettem, hogy miért kell nekem a lakásom után adót fizetnem, amikor azt már az adózott jövedelmemből vettem? Becsszóra. Papírokkal tudom igazolni! Sajnálom, de én nem és nem akarok ingatlanadót fizetni. Sok mindent hajlandó vagyok kifizetni, egyetértek azzal, hogy semmi sincs ingyen, sem az oktatás, sem az orvosi ellátás, de ingatlanadót nem fogok fizetni. Ebben biztos lehetsz, kedves MDF.

Szóval az MDF-nek van gazdasági programja, nemcsoda, hisz ott ül Bokros Lajos (különben én kifejezetten hiszem, hogy nem politikus kéne a bársonyszékben, hanem gazdasági szakember), persze kérdés, hogy áprilisban is ott fog-e ülni, mert már rágják egymást fülét Ibolykával... Van terv az egészségügy problémáinak megoldására és a nyugdíjrendszerről sem feledkeznek el, csakhát az az ingatlanadó ne lenne...

Úgy tűnik ez egy maratoni bejegyzés, de már nincs sok hátra...

Szóval akkor a szabad madár...mert hát pártnak már nem nagyon nevezném őket. Ami a programot illeti, az nekem erősen egy csontvázra hasonlít, ez maradt az elmúlt évek nagy terveiből, kihúzva azt ami eddig sem jött össze...

 Címszavakban jólét és fenntartható fejlődés. Címszavakban, mert sem számok, sem konkrétumok. Meg economic freedom. Becsszó benne van.

Szerintük a mai Magyarországon a gazdasági növekedés legnagyobb gátja maga az állam. Upsz, nem te vagy az állam (na jó, részben)? Vagy az csak XIV Lajos volt? Mindenesetre említik a bürokrácia csökkentését (érdekes, hogy csak ők használják ezt a szót), ami viszont nem feltétlenül jelenti az állam méretének csökkentését. Érdekes, érdekes.

Azzal maximálisan egyetértek, hogy az adórendszer egyszerűsítése és adóbázis szélesítése reális és hatékony eszköz lehet a gazdasági szabadság növeléséhez, csakhát láttuk már ezt tőletek a gyakorlatban is...

Külön rész van az euró bevezetéséről! Bár annál többet, hogy elkötelezettek ez ügyben, nem igen tudok meg (ok, a maastrichti kritériumokat már mindenki kívülről fújja)

És van külön rész a korrupcióellenes harcról is, bár itt meg az jutott eszembe, hogy korrupció az, amiből engem kihagynak, ugye?

Van egy igen hosszú rész az egészségügyről - ami nem véletlen, hiszen az az ő tárcájuk (volt). Ezért aztán ez a bekezdés elég részletesre sikerült, annyira, hogy el is vesztem benne. Mintha valami biztosítókról olvastam volna...

Összességében azt kell, hogy mondjam, már megint semmi kézzel fogható. Elvek, fogalmak összeollózva. Ennyi. Ebből a madárból tutira vasárnapi ebéd lesz...

És akkor most már kénytelen vagyok megismerkedni még egy párttal, mert eddig csak láttam a plakátjaikat, de annyira nem csigáztak fel, hogy utána nézzek, de most!

Az első benyomás: ez mi a franc??? Úgy érzem, mintha lett volna néhány környezetvédelmi szakember, akik pártot csináltak magukból, mert csak így lehet pénzhez jutni...

Az első amiről beszélnek az a társadalmi integráció... Azta, tényleg ez a legnagyobb probléma ma Magyarországon? Aztán következik a fenntartható vidék program. (Egyetlen bekezdésból sem hiányzik a fenntartható szó)

Az első, ami engem is érdekel, az a Részvétel, átláthatóság és tiszta közélet program (annak az idiótának, aki szürke és világoszöld betűket használt külön szeretnék gratulálni! Kifolyt a szemem, mire a 100 oldalt végigolvastam!) A 12 pontól álló, a korrupció visszaszorítását célzó intézkedéseiket olvassa el az, aki akarja a honlapjukon. Nekem elég annyi, hogy szerintem túl sokat akarnak. Csak erre a fejezetre kevés lesz az a 4 év...

Pedig a java még csak most következik. Ők ugyanis az államadósságot tartósan a GDP 60%-a alá akarják csökkenteni, míg az államháztartás hiányát 2% alá (amúgy ez tavaly 3,6% volt, szóval rajta)

Aztán jelentősen csökkenteni szeretnék a munabérek terheit, főleg a minimálbér járulékait. Ennek ellensúlyozására az Áfa emelést tartják a legmegfelelőbb eszköznek. Remek, de tényleg. Már megint valami, amit velem fizetettnek meg.

És már megint az a fránya ingatlanadó.

Bár a kedvencem minden kétséget kitzáróan ez a mondat volt: " Az adóhatóság kockázatelemzési kapacitásának bôvítésével és érdekeltségének megerôsítésével javítjuk az ellenôrzések célzását, és csökkentjük az adóelkerülést." No comment. Mármint az érdekeltségének megerősítéséhez...

Hosszasan beszélnek még az életminőségről, az egészségről, a fenntarthatóságról is, de Zöld költségvetési élénkítés c. szösszenet az igazán gyönyörű. Újabb 50 oldal, amelyre rányomja a bélyegét a Compass Közpolitikai Intézet, főleg mivel ők csinálták.

Mint egy tankönyv. Példákkal a szomszédos országokból, elméleti alapokkal és gyakorlati lehetőségekkel, megoldások és mellékhatások c. melléklettel. Ez egy tanulmány, abból is az unalmasabb, agyoncsinált fajtából. Láthatóan nem a hétköznapi emberekhez szól. Ez a zöld értelmiség himnusza. És ezt most igen pejoratív értelemben gondolom.

Csak néhány kiragadott mondattöredésk:

- "...az ökológiai és társadalmi problémákat a gazdasági visszaeséssel
egy keretben kezelő (és ezért „zöld” árnyalatot kapó) stratégiaalkotás..."

- "...alacsony absztraktsági fok mellett..."

-"...inkrementális változások..."

és még hosszan sorolhatnám, de minek.

Nagyon meg van ez csinálva. Minden kérdésre oldalakon keresztül kapom a láthatóan hozzáértő által megálmodott választ. Sajnos nekem kelleni fog hozzá egy Idegen szavak és kifejezések értelmező szótára, meg egy óriási adag lelkesedés ha bele akarok mélyülni. De nem akarok.

És akkor most már tényleg az utolsó következik!

Töredelmesen be kell hogy valljam, nekifutottam. 88 oldal. Fintorogtam, húztam a szám. Aztán elgondolkodtam, tényleg van rá reális esély, hogy rájuk fogok szavazni? Tudnak olyan meggyőző gazdaságpolitikával előállni, hogy félretegyem az elvi kifogásaimat?

Nem hiszem. Biztos nem találnám meg az euró bevezetésére tervezett intézkedésket...

Szóval sajnálom, de Jobbik? Nem!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása